Foring

Hva skal skilpadden din spise ? Om du er sikker på at du har en testudoart, har vi laget en kort oversikt over egnet mat. Vi har laget denne foringsplanen etter å ha sett på hva skilpaddene spiser der de lever. Dette sikrer at skilpaddene i fangenskap får så korrekt fòr som mulig, for å unngå eventuell feilernæring og påfølgende sykdom.

Gresk landskilpadde i gresset på våren i Hellas

Generell foringsplan for de 4 europeiske Testudo-artene : Maurisk/gresk/russisk/bredrandet landskilpadde; Testudo graeca, T.hermanni, T.horsfieldii, T.marginata.

Det må alltid, så langt det er mulig, etterstrebes å gi fòr som skilpaddene lever av i sitt naturlige habitat. En tommelfingerregel er at foret skal være fiberrikt, næringsFATTIG og kalsiumrikt.

Urter og ugress som løvetann, groblad, tusenfryd, skvallerkål, åkerdylle, kløver, blader av jordbærplanten, fredløs o.l, samt løvblader av for eksempel bøk og rogn. Disse foremnene kan godt være tørket. Når ovennevnte vekster ikke kan oppdriver (høst- og vinterstid) gid Pre Alpin Testudo\Herbs oppbløtt i vann. Høst- og vinterstid gis mat 2.hver dag. Dette gis til dyr som av ulike grunner ikke dvales; dvaling bør alltid gjennomføres med mindre dyrene ikke er tilstrekkelig sterke eller friske.

Frukt må aldri gis, heller ikke grønnsaker som tomat, isbergsalat, gulrot, brokkoli osv. Kalsium/vitaminpulver drysses på foret 1-2 ganger i uken. Sepiaskall og vann må alltid være tilgjengelig.

Alternative foremner :.

  • Tiriltunge (Lotus corniculatus), kystgriseøre (Hypochoeris radicata), rødtvetann (Lamium purpureum), skogsalat (Mycelis muralis).
  • Høy av gnagerkvalitet skal til alle tider være tilgjengelig.
  • Pre Alpin (kjøpes i de fleste velassorterte dyrebutikker). Dette er pressede vekster og urter som skal bløtlegges før de gis til skilpaddene. Husk å fjerne mat som er til overs hver dag! Dette for å unngå at skilpaddene spiser bedervet/dårlig mat

Hva skjer om forer skilpadden min med tomat, agurk, eple osv ?

Da skilpaddene vi omtaler her spiser næringsfattig og fibberik mat i naturen, betyr det om den får næringsrik og fiberfattig kost, vil den vokse for fort. Du ser det lettest på et deformert skall og et altfor langt nebb. Den næringsrike maten gjør i tillegg skilpadden din voervektig, med de helseproblemer dette medfører.