Foringsplan

Hva skal skilpadden din spise? Om du er sikker på at du har en testudoart, har vi laget en kort oversikt over egnet mat. Vi har laget denne fôringsplanen etter å se på hva skilpaddene spiser der de lever. Dette sikrer at skilpaddene i fangenskap får så korrekt fôr som mulig, for å unngå eventuell feilernæring og sykdom.

Maurisk/gresk/russisk/bredrandet landskilpadde; Testudo gracea, T.hermanni, T. horsefieldii, T.marginata

Generell fôringsplan for de fire europeiske Testudo-artene:
Det må alltid, så langt det er mulig, etterstrebes å gi fôr som skilpaddene lever av i sitt naturlige habitat. En tommelfingerregel er at foret skal være fiberrikt, næringsFATTIG og kalsiumrik.
Urter og ugress som løvetann, groblad, tusenfryd, skvallerkål, åkerdylle, kløver, blader av jordbærplanten, fredløs o.l, samt løvblader av for eksempel bøk og rogn. Disse foremnene kan godt være tørket. Når ovennevnte vekster ikke kan oppdrives (høst-vinterstid) gis ”Pre Alpin Testudo\Herbs” oppbløtt i vann. Høst-vinterstid gis mat 2.hver dag. Dette gis til dyr som av ulike grunner ikke dvales; dvaling bør alltid gjennomføres med mindre dyrene ikke er tilstrekkelig sterke eller friske.
Frukt må aldri gis, heller ikke grønnsaker som tomat, isbergsalat, gulrot, brokkoli osv.
Kalsium/vitaminpulver drysses på foret 1-2 ganger i uken. Sepiaskall og vann må alltid være tilgjengelig.
Alternative foremner:
-Tiriltunge (Lotus corniculatus), kystgriseøre (Hypochoeris radicata), rødtvetann (Lamium purpureum), skogsalat (mycelis muralis)
-Høy av ”gnagerkvalitet” skal til alle tider være tilgjengelig.

Pre Alpin (Kjøpes i de fleste dyrebutikker) Dette er pressede vekster og urter som skal bløtlegges før de gis til skilpaddene. Husk å fjerne mat som er til overs hver dag! Dette for å unngå at skilpaddene spiser bedervet\dårlig mat.
Innhold i Pre Alpin Herbs:
Plantedeler:
Hestehavre
Enggressarter
Engrevehale
Engsvingel
Fløyelsgress
Hundegress
Kamgress
Kløver
Kjørvel
Løvefot
Løvetann
Tunrapp
Ryllik
Gulmaure
Groblad
Vikke
+mange andre naturlige økologiske planter
Innholdsstoffer.:
Plantefibre 22,7 %
Vann 9,5 %
Eggehvitestoffer 9 %
Slagg 9,9 %
Fordøyelig råprotein 7,2 %
Kalsium (kalk) 1 %
Fosfor 0,47 %
( Innholdsfortegnelsen i Testudo Pre Alpin er oversatt fra dansk, så feil kan forekomme.)

Hva skjer om jeg fôrer skilpadden min med tomat, agurk, eple osv?
Da skilpaddene vi omtaler her spiser næringsfattig og fiberrik mat i naturen, betyr det at om den får næringsrik og fiberfattig kost, vil den vokse for fort. Du ser dette lettest på et deformert skall og et altfor langt nebb. Den næringsrike maten gjør i tillegg skilpadden din overvektig, med de helseproblemer dette medfører.